Późna kolacja dziadka Stefana

Tego zapachu w kuchni nie zapomnę do końca życia.

Pierwszy raz mogłem go wciągać do woli nozdrzami, kiedyś postanowiłem odwiedzić dziadka Stefana i zobaczyć jak sobie radzi sam na gospodarstwie, ponieważ wiedziałem, że babcia Stefania wyjechała do siostry, żeby przekazać jej przepis na tort czekoladowy i nauczyć jak ucierać masę.

Dziadek Stefan przygotowywał to danie najczęściej właśnie, gdy babcia wyjeżdżała. Wtedy dni pełzły mu leniwie zwykle dlatego, że gdy z domu znikała babcia, dziwnym zbiegiem okoliczności później niż zwykle wieczorem pojawiał się w nim również dziadek. Często cięższy o kilka piw wypitych z kolegami. A wtedy dopadał do dziki głód.

Zapach tego, co wówczas przygotowywał był niezapomiany. Ostry, prawdziwie męski, potrafił wycisnąć łzy. Ale nie szczęścia czy smutku, tylko bólu i ciężkiej roboty, bo dziadek, któremu zdarzało się pracować na budowie do „mętkich” nie należał.

Ciężka nuta tej potrawy jeszcze długo po jej przyrządzeniu, a nawet zjedzeniu uniosła się nie tylko w mieszkaniu. Wkradała się w jego zakamarki, pozostawała na firankach a czasami i na obrusie w postaci brunatnych plam. Kto podszedł bliżej dziadka Stefana, mógł stwierdzić, że znów to jadł, a przedtem i potem jeszcze czymś przepłukał.

Parę razy udało mi się trafić na późny wieczór, kiedy dziadek Stefan rozkładał swój skromny warsztat kucharza składający się z patelni oraz noża i brał się za przygotowanie tego smakołyku. Zdradził mi też przepis na niego, który na pewno przekaże Kubie. Oczywiście jak dorośnie.

A o to on: Bierzemy trzy lub cztery dorodne cebule i tyle samo kiełbas. Może być zwyczajna, toruńska, śląska, podwawelska lub jakaś inna, ale nie za bardzo podwędzana. Niektórzy gustują w mortadeli. Kroimy w jakieś bliżej nieokreślone kawałki, podobnie postępujemy z cebulą. Na dużą patelnię kładziemy smalec i wszystko smażymy, kto ile tam uważa. Solimy i pieprzymy do smaku, smakosze przypraw mogą dodać też czosnek. W tym czasie wyciągamy z lodówki musztardę i piwo lub najlepiej dwa, kroimy kilka kawałków chleba i jemy prosto z patelni lub jak mamy gościa to jemu dajemy talerz. Aha! Jako surówka najlepiej komponuje się z tym daniem ogórek kiszony. Wówczas piwo możemy zamienić na wódkę. Pod warunkiem, że na drugi dzień nie idziemy do pracy i nie mamy spotkania z przełożonym abstynentem.

Smacznego.

P.S. Nie wszystkie postacie i wydarzenia są w tej opowieści prawdziwe. Podobieństwo do osób żyjących lub też nie jest wyłącznie przypadkowe.

Jan Bliżej Ciebie

Podziel się na:
  • services sprite Późna kolacja dziadka Stefana
  • kciuk Późna kolacja dziadka Stefana
  • sledzik Późna kolacja dziadka Stefana
  • sfora Późna kolacja dziadka Stefana
  • forumowisko Późna kolacja dziadka Stefana
  • services sprite Późna kolacja dziadka Stefana
  • spis Późna kolacja dziadka Stefana
  • wahacz Późna kolacja dziadka Stefana
  • polec Późna kolacja dziadka Stefana
  • co robie Późna kolacja dziadka Stefana
  • gadu gadulive Późna kolacja dziadka Stefana
  • services sprite Późna kolacja dziadka Stefana
  • services sprite Późna kolacja dziadka Stefana

Informacje o Jan

Jan Bliżej Ciebie płeć: nie kobieta wiek: średni żona: jedna od wielu lat dzieci: jedno, nie mężczyzna wykształcenie: wyższe znajomość internetu i komputera: niska wiedza o blogach: żadna zainteresowania mało oryginalne: dobra książka sensacyjna, film i śmieszny kabaret, o który coraz trudniej oraz sport w dwóch wersjach biernej(kibic)i czynnej ( rekreacyjne uprawianie marszów, biegów, jazdy na rowerze, koszykówki i narciarstwa). Poza tym kocham zwierzęta i chciałbym, żeby na całym świecie był pokój, a jak zostanę miss to będę też walczyć z nierównością społeczną na kuli ziemskiej.
Ten wpis został opublikowany w kategorii i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>